Köprüler
Tabakhane Köprüsü
Ortahisar'ın doğusunda Kuzgundere üzerinde kurulmuştur. Birçok onarım ve genişletme ile günümüze gelebilmiştir. İlk kuruluşu Roma dönemine ı. yüzyıla kadar inmektedir.Evliya Çelebi köprünün Karakoyunlular'ın yapısı olduğunu yazar. Bugünkü haliyle Osmanlı yapısıdır ve son şekline 19. yüzyılda kavuşmuştur.
Zindan Kapı ile İmaret Kapısı'nı birbirine bağlar. Üst üste kemerli iki gözü olan bir köprüdür. Tarihi kaynaklar bunun yerinde iner kalkar ahşap bir köprünün varlığından söz ederler. Bununla birlikte köprü ayaklarında Roma ve Bizans işçiliği görülmektedir.
1891 yılında Nemlizadeler tarafından yaptırılmış dört gözlü bir köprüdür. Ayrıca batı tarafında bir de tahliye kemeri bulunur.
II Aleksios döneminde kesme taştan dörtgen planlı burç bir süre zindan olarak kullanılmış ve Zağnos burcu olarak bilinmektedir. Bugün kütüphane olarak kullanılmaktadır.
Anahtar Kelimeler